Tuesday, December 16

Gingerbread cookies recipe





























I've had requests for my gingerbread cookies recipe, so here goes (in Norwegian and English):

3 dl lys sirup (light syrup or molasses)
450 g sukker (sugar)
450 g smør (butter)
3 dl kremfløte (cream)
1,5 ts nellik (ground cloves)
1,5 ts ingefær (ground ginger)
1,5 ts pepper (ground pepper)
6 ts kanel (ground cinnamon)
3 ts bakepulver (baking powder)
ca. 1200 g hvetemel (flour)

Norwegian:
Smelt sirup, sukker og smør over svak varme. Rør til sukkeret er helt smeltet. Avkjøl litt. Tilsett fløte, krydder, bakepulver og det meste av melet. (Jeg pleier å ta ca 1 kg her). Rør godt sammen og la deigen stå i kjøleskapet til neste dag. Kjevle deigen tynt og stikk ut kaker. (Ta ut en passende porsjon om gangen, slik at deigen holder seg kald. Når du har kjevlet den om igjen noen ganger og den begynner å bli veldig myk, er det lurt å legge den tilbake i kjøleskapet litt). Stek ved 200 grader ca 6-8 min, kommer an på tykkelsen og hvordan komfyren din steker. De blir fort brent, så følg med på slutten!

English:

Melt molasses, sugar and butter on low heat. Mix until sugar is melted. Let it cool down for a few minutes. Mix in the cream, herbes, baking powder and most of the flour (about a kg). Mix well and leave in the fridge over night. Take out only the portion that you will use and leave the rest in the fridge while you work. The dough will get too soft otherwise. Roll out and cut shapes with cookie cutters. Bake at 200 degrees celcius (this is about 350 F), 6 - 8 min. depending on your oven.

When cookies are cooled, you can decorate them with icing (4 dl confectioner's sugar and 1 egg white) and sweets. If you are making a house, you use melted sugar to glue the pieces together. But be careful, its VERY hot!!

Enjoy.....

2 comments:

D@nielle said...

thanks ! Uhm what do you mean with syrup ?? Can't wait to try these.

Evi said...

Dat is leuk gemaakt!!
Smakelijk!